perjantai 15. huhtikuuta 2016

#HITLERGATE

Aluksi. JOKAINEN COSSATKOON MITÄ COSSAA! En jousta väitteestäni, mutta tämä nyt aiheutti aika semikokoisen myrskyn. Jos jollekulle aihe ei ole tuttu, niin kertoo henkilöstä, jonka cosplayvalinta sisälsi Adolf Hitlerin, tämän kuuluistan kolmannen valtakunnan pensseliviiksen.

Aluksi olin aika näreissäni, mutta näin jälkeenpäin mietittynä, ehkei se sitten ole niin kamala asia. Kuten sanoin, jokaisen pukuvalinta olkoon henkilökohtainen. Cosplayn on tarkoitus olla hauskaa kuitenkin.
Mutta, en näe Hitlerissä mitään hauskaa. Miljoonien ihmisten tappaminen? Ei hauskaa.

Hitler, kuten moni muukin suurmies (Mao, Stalin, joissain määrin Yhdysvaltojen toisen maailmansodan aikainen hallitus) oli aivan sekaisin päästään. Siitä ei vain pääse yli, eikä ympäri. Edelleen maailmassa on ihmisiä, jotka toimivat Natsi-Saksan periaatteiden mukaan, silloisin ylpeinä natsipuvustaan. Tänä päivänä nämä ihmiset elävät anteeksiantamattomassa piinassa ja vihassa itseään ja sen aikaisia tekojaan kohtaan.
Paitsi että Hitler vaikutti alaisiinsa, myös suureen joukkoon siviilejä, joista ensimmäisenä mainittakoon holokaustin uhrit, sekä heidän perheensä. Osa uhreista on edelleen elossa, eikä nyky-ihmisen median turruttamat aivot edes pysty kuvittelemaan keskitysleirien kauhuja.
Koko Saksa on erittäin häpeissään Hitleristä, joka näkyy muun muassa tämänhetken saksalaisessa politiikassa. Kyllä kaikki tietää mitä tarkoitan.

Itseäni tämä ei kuitenkaan kosketa millään lailla. Oma sukuni ei ollut vainojen kohteena, ainakaan tietääkseni. Joten se ei ole asia, miksi kokisin tämän jollain tavoin vääräksi.
Oma syyni on huumoriarvo. Mielestäni kenelläkään, jonka teot vaikuttavat näin vakavasti toisiin, ei kuulu suoda mitään huumoriarvoa. Kun humorisoit Hitlerin, tulet samalla humorisoineeksi hänen uhrinsa.

Vaikka tämä ei vaikuta itseeni, on monia ihmisiä joille asia on erittäin arka. Joten uhrien tavoin, kunnioitetaan heitä. Cosplayn tarkoitus on olla hauskaa, ilman että kukaan vahingoittuu.

Hitler ei ole maailman ainoa paha ihminen. Eikä ensimmäinen, tai viimeinen, tai edes varmasti pahin. (Toisaalta, pahuuden mittaaminen on hyvin hankala asia.) Se ei kuitenkaa poista mitään. Jos joku kuitenkin haluaa häntä cossata, oli tarkoitus mikä hyvänsä, Suomessa hänelle siihen on mahdollisuus (toisinkuin esimerkiksi Saksassa).
Muistakaa kuitenkin ajatella aina muitakin, mutta myös omaa hyvinvointianne!

Itsessään asu oli erittäin hyvin toteutettu. Puku oli hyvä, sekä maskeeraus onnistunut. Aiheeseen en kuitenkaan itse oikein lämmennyt, mutta toisaalta, en myöskään pidä Sherlockista.

Itse en puolusta Hitleriä, natsismia, tai mitään hänen ideologiaansa, tai tekojaan. Aihe on varmasti kaikille vaikea sen läheisyyden takia. Sekä ajallisesti, että maantieteellisesti.

Toivottavasti kantani tulee selville, ja omanne voitte kertoa kommenteissa. Asiallista keskustelua!

-Se aiheen nopein loukkaantuja, Kartsa.

11 kommenttia:

 1. Luin tätä keskustelua facessa ja halusin vaan sanoa, että eihän tää cossaaja huumorin takia cossannut Hitleriä. Hänhän itse sanoi tehneensä cossin, koska rakastaa historiaa. En yritä olla hyökkäävä tämän kommentin kanssa, vaan tahdoin mainita tämän. Muuten, olen samaa mieltä kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tbh, olin näkevinäni jossain sitä, kuinka tämä pitäisi ottaa huumorina, jolloin yhdistän sen huumoriarvoon. Kommenttisi ei ole millään tavalla hyökkäävä, vaan asiallisesti kerrottu. Well done.

   Poista
 2. Itsekin sitä mieltä, että vaikkei tyypin cossaaminen olekaan kiellettyä tai väärin, se on äärimmäisen mautonta. Oli hän kuinka coolisti pukeutunut ja "edustavinaan historiaa" se silti satuttaa monia niitä jotka saivat koko persoonan takia kärsiä. Koko Saksa häpeää Hitleriä, ja varmaan häpeää kaikkia uusnatseja/meemejä/cossaajia jotka vielä heiluttelevat natsilippujaan.

  VastaaPoista
 3. Omasta mielestäni asuvalinta osoitti harkinnan puutetta. Olisin ymmärtänyt jos hitler olisi kuvattu esimerkiksi humoristisesti vaikka vaaleanpunaisessa univormussa tai vaikka ison hännän kanssa tai vaikka kaverin kanssa, joka esittää liittoutuneiden sotilasta. Pelkkä hitler univormussa antaa vain kuvan cossaajan ihailevan häntä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa voisin humorisoinnin jopa hyväksyä. Kunhan ei unohdeta kaikkia hirmutekoja, Hitleristä pilkan tekeminen on jopa ehkäpä oikeutettua, kunhan uhreja kunnioitetaan, sekä pidetään mielessä, miten sekaisin päästään Hitler oli sekä se, ettei hänessä tai teoissaan ole mitään hauskaa.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Olen myös sitä mieltä, että toisia saa (ja pitää) ajatella asuvalintaa tehdessä. Rajat sopivan ja mauttoman välillä eivät ole useinkaan selkeitä.
  Aihe johon haluaisin esittää oman näkökulmani on Hitler-aiheinen huumori. Hitler-meemit ovat netissä melkein jo oma taiteenlajinsa, mikäli tuollaista ilmaisua on sopivaa käyttää. Ylelläkin oli muistaakseni aiheesta uutinen joskus.
  Mielestäni on hienoa, ettei Hitleristä aina tarvitse puhua niin vakavasti. Miksikö? Ensinnäkin siksi, että se auttaa ihmisiä pääsemään eteenpäin. Vanhoista virheistä pitää oppia, mutta niihin ei pidä jäädä rypemään loputtomasti. Euroopan uusi sukupolvi ei ole ollut edes elossa toisen maailmansodan aikaan. Holokausti ja muut sodan kamaluudet eivät ole meidän vikamme. Emme saa toistaa niitä, mutta ikuinen surussa ja tuskassa vellominen ei auta ketään. Myöskin kielletty on aina kiinnostavaa. Varsinkin nuoret jossain vaiheessa usein kiinnostuvat Hitleristä juuri siksi, että se on niin suuri tabu. Nuori tuntee rikkovansa rajoja, natsimerkkien piirtely tuntuu jännittävältä. Paras tapa muutta näitä asenteita on osaltaan myöskin huumori. Jos Hitler ei vaikuta enää suurelta, mahtavalta, kiinnostavalta ja mahtipontiselta johtajalta, kiinnostus häneen katoaa. Natsi-Saksa oli toki hieno näky - paraatit, univormut, hakaristit... Ideologia sen sijaan ei ollut ollenkaan hyväksyttävää.
  Halusin vain hiukan tuoda esille myös näkökulmaa siitä, ettei huumori aina vakavan asiankaan suhteen ole väärin. Tietenkään keskustelua Hitleristä ei tule lyödä täysin leikiksi, ei sekään ole toimiva ratkaisu. Huumori kuitenkin on siitä hieno asia, että se yhdistää ihmisiä monista asioista riippumatta ja sen avulla meidän on mahdollista löytää yhteys, jota ei hyssyttelemällä saavuteta.
  Siihen en ota kantaa, tuliko kyseessä olleesta asusta huumori edes esille. Hieno asu se oli, valitettavasti vain helposti tulkittavissa eri tavalla kuin asun tekijä itse ajatteli.

  VastaaPoista
 6. http://www.akg-images.co.uk/Docs/AKG/Media/TR5/a/1/1/e/AKG1687008.jpg

  Itselle cossista tuli mieleen yllä mainittu kuva kun sen näin, koska hitleri kantoi mukanaan isoa lappua jossa kertoi etsivänsä jo kaipalemaansa henkiöä


  Mutta koska jonnekkin pitää voida avautua. En sano Hitler cossin olevan väärin enkä oikein jokainen tekee kuten haluaa.

  Mutta kuten monessa eri puolin lukeneissa kommenteissa todettiin "pitäisi ajatella muita, jotkut voivat menettää coni ilon mauttoman cossi valinnan takia" jne, jne...
  Haluaisin ottaa esille että noiden kommenttien perusteella minusta jokainen cossi hahmosta jotka polttaa tupakkaa tai juo alkoholia, josta johtuen on kyseisiä proppeja mukana pitäisii myös olla samalla tasolla silmä tikkuina...
  Vetoan siihen kuinka suomessa ei tänä päivänä ole niin montaa joihin hitler enään vaikuttaa, kun verrataan nuoriin ja lapsiin jotka ovat saaneet traumoja vanhempien tupakan poltosta ja alkoholismista..

  Itse olen monta kertaa tuntenut itseni ahistuneeksi coneissa kun näen "viinapullo" proppeja tai tupakoita proppeina, olen siis alkoholistin ja ketjupolttajan lapsi ja olen sen puolesta saanut tarpeeksi traumoja.....

  en siis todellakaan vähättele hitler cossin aiheuttamaa piinaa joillekkin, mutta halusin tuoda esille coniskenessä esillä olevan seikan joka on useammille vielä piinaavampi kuin joku hitler ja se toistuu joka conissa, ei vain joissan

  kuulostan varmaan nyt vaan mitään tietämättömältä inisevältä kakaralta, mutta kun kerran näitä kamaluuksia ja melua aiheuttavia cosseja tulee nii paljon vastaan halusin vain huomauttaa asian jota kannattaa ajatella

  VastaaPoista
 7. Palatakseni Hitleriin ja huumoriin: Totta helvetissä Hitlerille saa nauraa. Sille on naurettu jo vuosi! Kevät Koitti Hitlerille, Monty Python, Kunniattomat Paskiaiset, Simpsonit ja Family Guy ovat kaikki ottaneet osaa tämän hirveän ihmisen alasampumiseen voimakkaimmalla aseella eli komedialla. Kuten anonyymi kirjoitti aikaisemmin, viemällä Hitlerin vitsin tasolle poistamme mieheltä vallan ja vääristynyt ihailu katoaa pikku hiljaa. Tämä ei tarkoita että nauramme Natsismille sinänsä, mutta nauru ja huumori ovat vahvoja aseita kauhun ja epätoivon vastaisessa taistelussa.

  Tästä cosplaysta: Tämä on hyvin hankala asia. En nyt muista oliko hänelle hihanauhassa hakaristi vai risti vai sydän vai mikä. HAkaristin julkinen esittäminen on eri asia, mutta jotenkin muistaisin että ei ollut swastikaa hihassa. Aikoinaan kun tästä nousi keskustelu Suomen Cosplay-Piirissä ensimmäisen kerran moni ehdotteli (kuten myös minä itse) että tee siitä Diktaattori-elokuvan tyylinen Hitler, satiiri Charlie Chaplinin tapaan. Tällöin olisi asia jo eri. En usko että cossaaja mitenkään halusi ketään loukata, mutta hän ei pelännyt provoivansa ketään selkeästi. Ehkä hänen motiivinsa oli saada huomiota, ken tietää. Sitä hän ainakin sai. Hän kirjoitti "rakastavansa historiaa" ja aikaisemin puhuneensa sisäpiirin vitsistä juuri Hitlerin kohdalla. Historiassa on paljon mielenkiintoisempiakin hahmoja kuin Hitler jotka a)eivät loukkaa toisia b)eivät nosta jumalaista paskamyrskyä ja c)sisäpiirin vitseissä ongelmana on se, että kukaan muu ei tajua ja ymmärtää väärin, hyvässä ja pahassa.

  VastaaPoista
 8. Nyt sellainen pallo sellaisille, joiden mielestä on ihan ok cossata Hitleriä; olisiko teidän mielestä ok cossata myös jotain muuta oikeasti olemassa ollutta (tai jopa vielä elävää) murhaajaa tai muuta rikollista? Mites vaikka Osama bin Laden?
  Hitleristä on tullut tavallaan ehkä vähän "myyyttinen" olento kaikkine satiireineen ja myöskin se, että keskiverto-cossaaja on sen ikäinen, että nämä Hitleriin liittyvät asiat eivät useinkaan kosketa itseä (vrt parin vuoden takainen nuoren miehen haastattelu pressanlinnan kutsuilta kun kysyttiin että mitä itsenäisyys ja veteraanit sinulle meinaa. "No emmä oikeen tiiä, niistä sodista ja kaikesta on niin kauan jo ja en mä oikeen osaa sanoa").

  En ole perillä tästä kyseisestä mainitusta tapauksesta, että missä ja kuka, mutta suosittelisin silti tulevaisuuden Hitler-cossaajille katsottavan aihetta käsittelevän sotaelokuvan tai pari. Itse olen katsonut todellisuuteen pohjaavia sotaelokuvia vaan pari (nekin käsitteli vaan Suomea), mutten siltikään haluaisi cossata mitään mikä viittaisikaan historiallisiin sotiin, sen verran paha olo on tullut pelkästään ajatuksesta siitä mitä joskus on ollut.

  VastaaPoista
 9. Jos hitleriä ei saa cossata, toivon että Che Guevara paidat, kengät jne sekä kiinan kommunistipuolueen symbolit kielletään conissa tai niihin suhtaudutaan yhtä kriittisesti cosplaypiireissä.

  VastaaPoista