maanantai 22. helmikuuta 2016

V*TUN NUORET!!!1

(Aina kun puhutaan nuorista, mieleeni nousee viimekesältä eräs esimerkki paikallisuutisista. Eurassa, tarkemmin Kauttualla sijaitsee Grilli, jossa itsekin vietän silloin tällöin ihan hyvin aikaa. Siellä viihtyy myös paljon arviolta oman ikäisiäni (osa nuorempia, osa vanhempia) kesäisin. Ja siellä yleensä viihdytään melkein joka päivä. Kuitenkin, tästä sitten oli valitettu oikein lehteen asti, ja lopputuloshan oli se, että Grillin omistaja itse vastasi tähän, kertoen että ei nuorissa ollut mitään vikaa, nostaen ylös muunmuassa sen, että nuoret olivat vapaaehtoisesti noukkineet joka ikisen tumpin ylös pihalta. Ja kyllähän ne nuoret siellä aika hyvin asiakkainakin viihtyy. (Mä en nyt ihan kokonaan muista menikö se näin, mutta jotain tännepäin.))

Musta on aina kauheen mukavaa nähdä itkentää somessa ja kahvipöytäkeskusteluissa nuorista. Mikä tekee tästä parempaa, on ikäryhmä joka tätä harrastaa.
Nimittäin aikuiset.
Aikuiset, joiden ikäluokka viittaa siihen, että omista lapsistaanhan ne valittaa, tai niihin, jotka ovat jo kasvattaneet omat lapsensa ja nauttivat eläkeestään. Ja mikäs siihen lasten käytökseen vaikuttaa? No oliskohan KASVATUS?

''MUTTA EIHÄN MEIDÄN PIKKU PERTTI-INSESTIINA VOISI TEHDÄ MITÄÄN PAHAA!!!''

Hei, silmät auki. Kyllä pikku Pertti-Insestiina voi. Ja tekee, jossette yhtään katso mitä se mukulanne muunmuassa siellä netissä ja kavereiden kanssa tekee.
Tästä ei kuitenkaan tuu mitään valistuspostaa, jokainen kasvattakoon mukulansa miten kasvattaa, ja that's it. Ei myöskään saa olla täydellinen parvekekyylä ja itkeä kun nuoret viettävät puistossa iltaa. Tai tekevät jotain tyhmää, kyllä teidänkin lapsuudessanne tyhmyyksiä on tehty, niitä on taidettu tehdä aina, ja varmaan tullaan tekemäänkin. Eli sitruuna pois rektumista ja keskitytääs taas omiin asioihin. Antaa nuorten olla nuoria ja pitää hauskaa, suurin osa niistä on ihan järkevää porukkaa, kohteliastakin,ei kaikki, mutta suurin osa. Keskittykää kasvattamaan omista lapsistanne suvaitsevaisia ja kohteliaita, jätetään muiden lapset omaan arvoonsa, eikä työnnetä nenää joka asiaan, siis.

''ENNEN OLI KAIKKI PAREMMIN.''
Heh, ei muuten ollut. Paitsi että ollaan kokoajan ylittämässä teknologista huippua, nuoret tietää kokoajan enemmän ja ennenkaikkea osaa hakea tietoa, ja taitaa paljon aikuisia paremmin tiedon kyseenalaistamisen. Myös avoimuus ja suvaitsevaisuus siivittää tätä sukupolvea itsevarmempaan tulevaisuuteen, toisinkuin 60-80-luvuilla jolloin homous oli sairaus ja tyttöjen piti olla neitsyitä (tästä tulee joskus ihan oma feminismipostauksena.)
Onko siis paha asia että nuoret saavat tutkia ja etsiä tietoa, kulttuureja, kieliä ja ihan kaikkea? Yhteiskunta siirtyy kokoajan tietoteknisemmäksi, eikä hapan itkeminen siitä kuinka te teitte jo kymmenvuotiaina töitä pelloilla ja hiihditte kesät talvet kouluun, auta. Yhteiskunta muuttuu, ja siltä näyttää että nuoret pysyy sen perässä paljon paremmin.
Nykynuori osaa kyseenalaistaa, käyttää omaa päätään ja miettiä omia moraalisia arvojaan sen sijaan että vain sokeasti seuraa käskyjä. Nuori on myös yksilö, eikä kaikki opi sillä että istutaan nätisti selkä suorassa (joka muuten rasittaa kaikkein eniten selkää) ja kuunnellaan. Itse opin paremmin kun saan piirtää samalla, ja toiset vaativat vaikka pyyhekumin sörkkimisen. Koulutus on nykyään huomattavasti monimutkaisempaa, eikä tutkintoa ole paitsi helppo saada, sen päälle tulee paine työmahdollisuuksista.

''MUTTAKUN NE ÄLYKÄNNYKÄT!''
En vieläkään ymmärrä, mitä pahaa niissä on. Jos nuori selaa puhelinta mielummin kuin juttelee juuri sinulle, on suuri mahdollisuus ettei hän edes halua olla sosiaalisessa kanssakäymisessä sinun kanssasi.
Älypuhelimen ansiosta, ihmisellä on sormiensa ulottuvilla koko maailman tieto. Sen lisäksi kommunikointi ja tiedonsiirto ovat helpottuneet. Kiva piristää jonkun tutun päivää hassuilla kissavideoilla ja puida foliohattu päässä salaliittoteorioita. Mitä pahaa siinä on?

''ENTÄS TYÖNTEKO JA OPISKELU! NYKYNUORET ON NIIN LAISKOJA, OTTAISIVAT MALLIA MEISTÄ! TYÖTTÖMYYS! ELÄKE! VEROT! LAISKUUS! AAAAAAARGH!!''
Tykkään myös tästä miten valitetaan nykyisestä tilanteesta, ja samalla solvataan nuoriakin. Kenenkäs syy se taloustilanne ja maaillman luonnonvarojen loppuminen ihan oikeasti on? Keiden takia ollaan tuhlattu vastuuttomasti luonnonvaroja? Ja oltu epäeettisiä? Nimeomaan, te, loitte meille nuorille tulevaisuutemme. Me korjaamme teidän jälkiänne.
Työntekoon nykyään vaaditaan paitsi sosiaalisia, myös tietoteknisiä taitoja. Joten, antakaa nuorten kouluttautua rauhassa ja hankkia työpaikka opiskeluidensa jälkeen.

''MUTTAKUN OLEN KATKERA NÄILLE TULEVAISUUDEN TYÖNTEKIJÖILLE JOILLA ON KOKO MAAILMA EDESSÄÄN JA ELÄMÄNHALU TALLESSA.''
Se ei kuitenkaan ole nuorten vika.

Kiitos ja anteeksi, mä tykkään rantata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti