sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Korvien venyttämisestä!


Kuten kaikilta joilla on venytetyt korvat, myös multa ollaan kysytty, että miten se nyt käytännössä toimii. Itse olen viimeisen viiden vuoden aikana venyttänyt kumpaakin korvaani useampaan otteeseen ja tällä hetkellä pitäydyn 16 millissä.
Korvien venyttäminen on lisääntynyt viime aikoina etenkin nuorten keskuudessa laajasti, mutta samalla kun se lisääntyy, niin harjaantunut silmä alkaa erottaa venytysten ohella sen, miten paljon niitä oikeesti venytetään väärin. 

Joten miten ne sitten kuuluisi venyttää? 

Osta omat korusi, älä lainaa kaverilta. Vaikka hinta saattaa välillä itkettää, on omat henkilökohtaiset korut aina parempi vaihtoehto kuin kavereilta saadut. Etenkin muovisia koruja kun ei voi steriloida mitenkään. Korvien venyttäminen ei ole millään tavoin halpaa varsinkin mitä suurempiin kokoihin mennään. Käytä myös venyttämiseen aina vain siihen tarkoitettuja tuotteita. 

Jos mikään sattuu tai vuotaa verta, niin lopeta välittömästi venyttäminen ja pitäydy vielä ainakin viikon ajan pienemmässä koossa. Korva venyy kyllä, kunhan sille antaa aikaa. Venyminen on myös yksilöstä kiinni. Venyttämisen ei kuulu sattua millään tavalla. 

Jos kuitenkin olet kärsimätön, etkä haluaisi millään odottaa, voi prosessia nopeuttaa hieman. Ennen venytys''korun'' (oli se sitten taper, spiraali tai mikä tahansa) asettamista, käy kuumassa suihkussa. Kuuma suihku rentouttaa kudosta ja samalla saat myös venytyksesi puhtaaksi. 
Toinen vaihtoehto on rasvata venytys. Tähän voi käyttää muunmuassa kookosöljyä, perusrasvoja tai suositeltua jojobaöljyä. 

Hygieniasta huolehtiminen on myös suotavaa. Mitä isompaan kokoon mennään, on venytyksistä huolehtiminen tärkeämpää. Venytykset voi pestä suihkussa käydessä ottamalla korun pois ja huuhtomalla sitä veden alla jonkin aikaa. 
Etenkin näin talvisin, omat venytykseni muun ihon ohella kuivuvat, joten rasvaaminen on myös hyvä tapa ylläpitää tervettä ihoa. 
Joillekin venytys voi olla itsestäänselvyys joka menee siinä kaiken muun kanssa, mutta ainakin itse joudun pesemään pakollakin vähintäänkin joka toinen päivä venytykseni ja rasvaamaan niitä. Se ei kuitenkaan ole iso taakka vastineeksi terveestä ihosta. 

Venytykseen käytettävä koru on yleensä akryyliä ja ei täten sovi käytettäväksi koruna. Myöskään itsessään venyttämiseen käytetyn korun malli ei sovi pidettäväksi pitkäaikaisesti koruna. Ostaessasi siis venytyskorun, muista ostaa samalla myös itsessään koru venytykseesi. 


(Huonosta kuvasta erottaa ruusukvartsista valmistetun plugini.) Kyseinen plug on täysin orgaanista materiaalia eikä sisällä ruuveja.

Korua hankkiessa kannattaa muistaa materiaali. Vaikka akryyliplugi olisi halvempi kuin orgaaninen materiaali, pitää muistaa että se ei sovellu korvaan pitkäaikaiskäyttöön. Paitsi että akryyli on todetusti myrkyllistä, myös korvan oma lämpö pehmentää ja muokkaa sitä ajallaan. 
Silikoni on ehdottomasti kiellettynä omalla listallani, vaikkei se aiheuta juuri minulle ongelmia. Usein kuitenkin silikoni ärsyttää ja kuivattaa aluetta eikä se muutenkaan sovellu kovin pitkään käyttöön samoista syistä akryylin kanssa.

Metalli sen sijaa sopii jo käytettäväksi pidemmäksikin aikaa, kunhan varmistaa sen laadun. Vaikka halpa metalliplugi houkuttelisi, kannattaa laatuun panostaa ja hankkia kunnollinen. Kunnollisen metalliplugin (esimerkiksi Anatometal) tunnistaa siitä ettei siinä näy uria eikä jälkiä. Anatometal saattaa olla vaikea löytää Suomesta, mutta lävistysliikkeet myyvät yhtä hyvällä laadulla metalliplugeja. Metalliplugien hyvä ominaisuus on myös mahdollisuus ruuvattaviin plugeihin. Ruuvattavat plugit pysyvät paremmin korvassa ja eivätkä välttämättä tipu niinkuin ruuvittomat. (Saan kerätä joka aamu omat plugini tyynyn vierestä, sillä ne tuppaavat painonsa takia tippua.) 

Kivi, lasi, luu ja puu ovat myös hyviä materiaaleja ja korvaystävällisiä! (Joskin viimeisen kahden kanssa on varottava hieman enemmän ja noudatettava tiettyjä ohjeita etteivät ne mene pilalle.) Kivi ja pyrex-lasi ovat ehdottomasti omat suosikkini, enkä oikeastaan edes käytä muunlaisia venytyskoruja enää. 

Kaikki omat plugini olen ostanut seuraavista osotteista, ja ainakin tähän mennessä ollut tyytyväinen laatuun.4 kommenttia:

 1. Mulla tuntuu venytykset reagoivan kummasti aina kun käytän muita kuin silikonisia tunneleita: reiät alkaa haiskahtaa jo lyhyen käytön jälkeen ja koruihin jää töhnää. Onko se merkki väärästä korumateriaalista? Oon yrittäny käyttää kirurginterästä mutta haisuilmiö on silloin taattu :C Mainitsit että silikoni ei ole hyväksi, aiheutuuko sen pidemmästä käytöstä jotakin ikävää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin mainita siis että kirurginteräksen lisäksi oon yrittänyt pitää puisiakin koruja mutta nekin saa korvat rähmimään vinhasti!

   Poista
  2. Kaikilla venytykset alkaa haista ja kudosta kerääntyy, että se on onneks ihan normaalia ja siitä ei kannata huolehtia, puhdistelet vaan normaalisti ja hyvin päivittäin!
   Silikoni itsessään on vähän huono materiaali korviin, ja se kuivattaa ja ärsyttää monen korvaa, myöm muovi itsessään ei ole oikein hyvä vaihtoehto laittaa korvaan, koska se hapertuu ajallaan.
   Suosittelen lämpimästi, että ostat itsellesi kiviplugit, ja kokeilet niiden kanssa vähän aikaa! Puu ei kaikkien korville sovi, ja se on vähän kaksipuolinen juttu siinäkin mielessä, että ajallaan sekin hapertuu ja sen kanssa täytyy olla tosi varuillaan.
   Mutta jos ei muu auta ja silikoni on ainoa mitä pystyy pitämään, niin hyvälaatuiset silikoniplugit ei siinä vaiheessa ole ongelma jos ei korvasi niihin reagoi huonosti!
   Toivottavasti keksit ongelmaan ratkaisun! :)

   Poista
  3. Tattista, täytyypä laittaa kiviset tilaukseen : D

   Poista