lauantai 2. tammikuuta 2016

Korvan lävistysten ampuminen, ja miksi sen pitäisi olla kiellettyä.

Jatketaan taas ranttausaiheella!

Moni vanhempikin ammututtaa lastensa korvat lävistysaseella oikeasti tietämättä mitä siinä tapahtuu, ja miksi se on niin paljon riskialttiimpaa kuin niiden lävistäminen.Tavallinen lävistysase on suurinpiirtein tälläinen, sama se miltä ne ulkonäöllisesti näyttää, ne ovat kaikki huonoja valintoja.
Tutkitaan ensimmäisenä itsessään lävistysasetta.
Ensimmäinen huono asia siinä on, että se on muovia. Muovia ei voi steriloida, ja jos oikein miettii niin keksii jo mitä tästä voi seurata. Lävistysase ei ole koskaan puhdas, joka taas tarkoittaa sitä, että riski saada infektio kasvaa huomattavasti steriloituun neulaan nähden.
(Urbaanilegendat kertoo että tälläinen voi jopa pahimmillaan tartuttaa erilaisia tauteja.)

Entäs se koru sitten?
Paitsi että ase on muovia, niin se myös lävistää itsessään korulla, ei neulalla, vaan korulla. Koru sen sijaa on tiivis ja lähes tylppä. Ei ollenkaan sopiva lävistämiseen.
Lävistysneula sen sijaa on ontto, ja mennessään kudoksen läpi, se poistaa kudosta, luoden reiän. Lävistysaseella tehdyssä lävistyksessä kudos ei poistu, vaan siirtyy ja pakkaantuu ympäröivälle alueelle. Se taas voi aiheuttaa kivuliaan patin, ja taas lisää tulehdusriskiä.

Kaikki lävistykset ovat omalla tavallaan traumoja, siinähän vahingoitetaan ihmistä (vaikkei se nyt kyllä niinkään satu) ja lävistysaseella tehty lävistys vahingoittaa enemmän hermoja ja kudosta myös lävistyksen ympärillä, toisin kuin neula.

Kolmantena mainitsen paikan ja tekijän.
Kun menet lävistysliikkeeseen, paikanpäällä näkyy ammattilaisia, jotka tekevät paljon vaativampia lävistyksiä kuin vain korvan rei'ityksiä. He siis tietävät asiansa.
Paitsi ammattitaito, myös liike jossa lävistäjä työskentelee on puhdas, vastineeksi työstä saat kuitin sekä hyvät hoito-ohjeet lävistyksellesi. Liikkeestä saat myös ihan oikeat ohjeet mitä pitää tehdä, koruliikkeissä sitä ei saa lähes ikinä.

Esimerkiksi jos korvakoruja ottaessasi olet kuullut että niitä pitää pyöritellä ja desinfioida, ovat kummatkin ohjeista VÄÄRIN. Korun pitää antaa rauhassa parantua ilman käsillä sen ärsyttämistä. Desinfiointiaine taas on liian raju tuoreelle lävistykselle ja kuivattaa ihoa sekä tappaa lävistykseen kerääntyneet hyvätkin bakteerit. Ja taas tulehdusriski kasvaa!

Kun koruliikkeessä rei'ität korvasi, koruteknikko ei välttämättä edes tiedä aiheuttamastaan vahingosta. Hän tietää miten lävistysasetta käytetään, muttei niin alkujaankaan osaa neuvoa miten lävistystä kuuluu hoitaa tai edes miten sellainen oikeaoppisesti tehdään.
Esimerkiksi kultasepän liikkeet tarjoavat lävistyksiä, ja voin taata ettei liikettä erikseen siivota vain sen takia että siellä olisi turvallista tehdä lävistyksiä.

Liikelävistys on huomattavasti kalliimpi, mutta kumpi on tärkeämpi omasta mielestäsi, oikein tehty lävistys vai halpa hinta?

Huonosti tehty lävistys voi olla pitkäaikainen vaiva tai jopa ikuinen arpi.
Harkitse siis tarkkaan ennenkuin lävistytät omasi tai esimerkiksi lapsesi korvat.
Käytä järkeä ja mene lävistäjälle, kunnon liikkeeseen ammattilaisten hoivaan.7 kommenttia:

 1. Mä oon ollut onneksi ilmeisen onnekas.. Kaikki 7 reikää, joista yksi on rusto, on otettu ampumalla joissain parturikampaamoissa.. Ja kaikki on parantunut hyvin, vaikka oon tehnyt just kaiken väärin eli pyöritellyt ja desinfioinut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis onneks monella ei tästä niinkään näkyviä ongelmia tule (itse muunmuassa oon sellanen että jouduin kokonaan ottamaan pois ja sitten neulalla lävistämään)
   Mut hyvä jos ei niistä oo ollu haittaa :D Se on taas kerran kuten kaikkien lävistysten kanssa, hyvin paljon yksilöstä kiinni et miten se alue ja kudos reagoi :D

   Poista
 2. Huii :oo mulla on ittellä pienenä just lävistysaseella tehty ja muistan sen miten se tuntu oikee ku se repi korvaan reijän..... ja joo sain ohjeet "pyörittele" mutta 3 päivää reikien laitoista korvat turpos ja joudun ottaan hoitokorvikset pois ja reijät vaa vuos verta.... oon harkinnu toisia reikiä toho ylemmäs ja nyt oon varma että samalla tavalla en niitä hanki kun edelliset!! Tää oli tärkee postaus!

  VastaaPoista
 3. Mulla oli kauheesti ongelmia noitten korvareikien takia, jotka luultavasti johtuivat juurikin siitä, että ne ammuttiin. Vasta kun aloin reikiä venyttämään, niin ongelmat tuntuivat katoavan. Jos saa toivoa postausta, niin haluaisin kuulla mielipiteesi nuorison keskudessa suosituksi tulleista stick n' poke- tatuoinneista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos on ongelmat hävinny :)
   Oh god, Stick n' poke on mulle sellanen kirosana et tästä tulee kyl postausta vielä joskus ehdottomasti!!

   Poista
 4. Oli mielenkiintoista lukea ihan selkeällä kielellä, miten tuo homma hoituu. Toivottavasti tieto leviää! Itsehän en tästä tiennyt lasten ollessa pieniä :(

  VastaaPoista
 5. Tää oli hyvä postaus! Itellä tosiaa koruliikkeessä ammuttiin korviin reiät ja muutaman kuukauden kuluttua korvalehden taakse oli ilmestynyt jonkinlainen ja todella kipeä mätäpatti. Puhdistettiin äitin kanssa sitä tosi paljon, kovaäänisen itkun kanssa kun en uskaltanut lääkäriinkään mennä. Epäiltiin että mulla ois nikkeliallergia, mutta kun pitkän ajan kuluttua kultaisten ja hopeisten korujen jälkeen kokeilin ihan tavallisia koruja, mitään ei tapahtunut. Eli suurella todennäköisyydellä juuri ampumisen takia tuli semmoinen kivulias patti. Varmasti käytän ammattilaista seuraavan kerran kun hankin uudet korvareiät. Kiitos vielä todella paljon tästä postauksesta!!

  VastaaPoista